Povenjak

Obitelj Pedić iz Zadra - prvak

14. 03. 2016.

Za ocjenjivanje  konzerviranih maslina na domaći način, ova godina je bila najteža. Nezapamćen ubod maslinove muhe toliko je oštetio plodove maslina da su bili rijetki maslinari koji su uspjeli sudjelovati na takmičenju.

Po prvi puta pobijedila je obitelj Pedić iz Zadra sa sortom kalamata. Ocjenjivanje maslina i ove godine je obavio Nastavni zavod za javno zdravstvo Split. Prvak je osvojio 4,19 bodova  dok je drugo mjesto pripalo Marini Vošten iz Sv. Lovreća, a treće OPG Nevenu Kovačiću Omiš-Nemira.

Ukupno su sudjelovala četiri maslinara  i srednja ocjena kvalitete konzerviranih maslina na domaći način ove godine je bila 3,21. Kod Prvaka slanost i gorčina  plodova su izbalansirani dok kod drugih uzoraka okus nije bio izbalansiran i kod nekih prevladavala je gorčina.

Pri ocjenjivanju se gleda vanjski izgled, ujednačenost plodova, okus i miris proizvoda.
Ovo je bila X. jubilarna manifestacija ocjenjivanja kvalitete i kakvoće konzerviranih maslina na domaći način. Za očekivati je bilo da će biti  prava fešta konzerviranih maslina, fešta nije izostala ali   radi godine kakva je bila izostao je  broj uzoraka.


Druženjem na manifestacijama upoznao sam mnogo dragih ljudi koji nisu opterećeni bilo kakvim podjelama

Rođen 09.08.1967.  u Pridragi, osnovnu školu završio je u Pridragi, srednju u Zagrebu - zanimanje građevinski tehničar. Obitelj čine, uz moju malenkost, supruga Marija - obrtnica, kćer Katarina - magistar građevine te sin Ante –
medijski tehničar. Dragovoljac sam Domovinskog rata i časnik HV-a. Početkom 1994. godine, prilikom razminiranja neprijateljskog minskog polja, stradao sam od nagazne mine te ostao bez cijele desne noge. Budući da sam umirovljen i da sam s vremenom sve bolje izlazio na kraj sa svojom invalidnošću, počeo sam pomagati supruzi oko vođenja obrta. Budući da živim u Zadru, a zemlju imam u rodnoj Pridrazi, prije desetak godina sam odlučio zasaditi 50-tak maslina. Kako su parcele u našim krajevima male površine, tako sam i ja kroz ovih 10-tak godina sadio masline te danas imam oko 300 maslina na pet parcela. Također sam kroz ovih desetak godina naučio ponešto o sortimentu maslina, kvaliteti ulja, gnojidbi, čuvanju ulja… Moram napomenuti da sam u Domovinskom ratu upoznao dr. Ivicu Vlatkovića pa sam kroz njegov rad u njegovu masliniku dosta toga od njega i naučio. Naučio sam od prijatelja, također RVI,  Dražena Travice oko navrtanja  maslina  kao i  od velikog znalca na našem području, Zdenka Oltrana. U masliniku imam oko 30-tak sorti, a prevladavaju istarska bjelica, oblica, nocellara del belice, moraiolo, levantinka,  lastovka…Budući da u posljednje vrijeme oblica pokazuje slabu otpornost na štetnike, kao i na bolesti poput paunova oka te je sklona alternativnoj  rosnosti, prije par godina krenuo sam u navrtanje drugih sorti na oblicu poput picholina, buže, coratine, frantoia, kalamate...Budući da masline, nakon 5-6 godina ne kopam,već ih zatravljujem, u jednom masliniku sam košnju trave prepustio kokošima i tukama. Tada sam uočio da kokoši, ne da "kose" travu, već uništavaju i svrdlaša, a i dobar dio maslinove muhe, a mogu biti i dodatan izvor prihoda, kroz meso i jaja.

Uz preradu maslina u ulje,svake godine se igram i konzerviranjem maslina, kako zelenih tako i zrelih.

Još jedan od razloga zbog čega sam odabrao ovaj hobi je druženje na manifestacijama, gdje sam upoznao mnogo dragih ljudi koji nisu opterećeni bilo kakvim podjelama,osim onim malim kada se dijele priznanja.

Borislav Pedić


POBJEDNIĆKI RECEPT  ZELENE MASLINE

Masline berem kada su na prijelazu  iz zelene u zlatnožutu boju. Masline držim 60-tak dana u čistoj vodi, svakodnevno mijenjajući vodu. Ovaj period može biti kraći ili duži, ovisno o veličini i gorčini ploda, što određujemo kušnjom ploda. Nakon odgorčavanja, steriliziram staklenke u pečnici i posložim masline u njih stavljajući razne začine poput lovorovog lista, koromača, češnjaka itd. Napravim otopinu tako da na jednu litru vode dodam 0,5 l kvasine (octa) i 10 dkg soli. Otopinu prokuham pa prelijem masline i zatvorim tegle. Tegle okrenem i ostavim da se ohlade. Poklopac tegle treba biti blago nagnut prema dolje jer tako znamo da je tegla hermetički zatvorena.

Prije konzumacije maslina, tekućinu u kojoj su bile masline odlijem te ih zatim opet prelijem s ekstra djevičanskim maslinovim uljem.

Comment Komentari (0) Share

Komentari
Nema komentara