Dan udruge

VIII Dan udruge

24. 05. 2013.

Okupljanje je počelo u 9,00 sati. Ove godine trešnje kasne, a i vrijeme je prohladno i kišovito. Degustaciju ulja vode Jasna i Damira, a pridružio im se i Pjelik.

Svečani dio je počeo u 10,30 sati.

Predsjednik Udruge Nedjeljko Fistonić je pozdravio nazočne te je minutom šutnje odana počast preminulom članu Vinku Karamanu.

Naše aktivnosti od zadnjeg dana Udruge odvijale su se nešto intezivnije nego do sada.

Broj pozivnih akcija u maslinicima je povećan, časopis se redovito izdaje, manifestacija Povenjak je ove godine bila najposjećenija, kvalitetu našeg ulja potvrdili smo na svim manifestacijama na kojima su naši članovi sudjelovali. Dr. Vlatković je viceprvak na Danima mladoga maslinovog ulja u Vodicama, Željko Karaman je pobijedio u kategoriji ulja blagog okusa na 16. Susretu maslinara OLEUM OLIVAR u Krasici. Na zadnjoj manifestaciji ove godine-ULIKA u Medulinu- od 10 najboljih ulja te manifestacije, pet ulja je naših članova, što je dokaz da su naša ulja isto tako dobra kao i istarska da ne kažem bolja od njihovih. Ovdje treba naglasiti da je ocjenjivanje ulja u Medulinu obavljao prvi službeni državni panel iz Poreča.

Lećino je najbolja sorta u 2012. godini.

I pored šteta koje je napravila prošlogodišnja zima, članovi Udruge imaju 10% veći prinos nego godinu dana prije. Približavamo se ukupnoj godišnjoj proizvodnji od 100 tona ploda. Ukupno imamo 18 članova koji imaju prosječnu godišnju proizvodnju od 1 tone i više.

Naše dvije akcije koje vodimo, a to su kvaliteta ulja u trgovini i kvaliteta ulja u ugostiteljstvu ove su godine izazvale velike reakcije.

Ministarstvo poljoprivrede imenovalo je prvi državni panel za ocjenjivanje kvalitete maslinovih ulja, a to je panel Instituta za maslinarstvo u Poreču, što će sigurno doprinijeti da ljudi kupuju ono što piše na deklaraciji, a ne kao do sada da na boci piše ekstra djevičansko maslinovo ulje, a sadržaj boce to ne potpisuje.

Europska unija pokrenula je široku akciju uvođenja reda na tržište maslinovog ulja, tako da će restorani od 1. siječnja na stolovima moći imati samo ulja koja su deklarirana i to s čepom koji se ne može mijenjati. To je prilika za male maslinare i trebamo se izboriti da na stolovima hrvatskih restorana bude i hrvatsko ulje, a ne kao do sada da pod domaćim maslinovim uljima se gostima posluživala strana, a najviše miješana i nejestiva ulja.

Ćudi me da se ugledni kuhar Miro Bogdanović, predsjednik Hrvatske interesne ugostiteljske udruge protivi tome. Kvaliteta naših ulja je jedna od najboljih u svijetu i sva naša ulja se mogu plasirati kroz naše restorane i turistima preko ljeta, a do sada smo u većini restorana imali sve osim pravih maslinovih ulja. Ovo je prilika da naša vrhunska ulja dođu do potrošača u originalnim pakiranjima koje će trebati raditi sami maslinari.

Na kraju vas želim informirati da je Udruga dobila za svoj rad Plaketu grada Omiša, ali financijsku potporu za rad još ne.

Zatim su podijeljena priznanja za 2012. godinu, održano predavanje te zajednički ručak. U poslijepodnevnim satima održan je turnir u balotama.

Comment Komentari (0) Share

Komentari
Nema komentara